24 08 2011

Kızımın Örgü Bebeği Amigurumi

Merhabalar...

Çok usta olmasamda yünleri ve örgüyü seven biriyim diyebilirim. Son zamanlarda da bir şeyler örmek  istiyordum ama yaz tatilinde oradan oraya giderken büyük işlere başlamak pratik olmuyor doğrusu. Örgü oyuncaklar bir süredir dikkatimi çekiyordu.  Teyzemin kızıma ördüğü calliou çok sevildiğini görünce  bende bir deneme yapmak istedm. Sonuç  iyi ve kızım çok memnun.

 İnternette gezerken gördüğüm bir tarifi ufak tefek değişikliklerle uyguladım. İpe göre satırla fark edebiliyor ve baçakları kollarla aynı değil biraz kalın yaptım.

Bebeği aşırı uzun saçları kızımın isteğidir.. Herhalde zamanla kısaltırız.

 Aşşağıga linki ve arkadaşın tarifini aynen veriyorum fotoğrafları sitede bulabilirsiniz..

Diğer bloger arkadaşın ellerine sağlık. Kolay gelsin..

http://orguoyuncaklar.blogspot.com/2009/03/amigurumi-orgu-oyuncak-bebek-yapilisi.html

Bebeğin başından başlıyoruz. Püf noktası : Bebeğimizin güzel, pütürsüz bir yüzü olması için,baş kısmını mümkün olduğunca sıkı örüyoruz.
3 zincir
6 sık iğne
12 sık iğne
24 sık iğne
36 sık iğne
36 s. i.
7 sıra daha 36 sık iğne yapıyoruz. Toplam 9 sıra 36 sık iğne yapmış olacağız.
Bu aşamada saçları yapıyoruz. Yukarıda tablo 1-2 ve 3 tıklayarak büyütebilirsiniz. Saçları her ilmeğe geçirerek, 3-4 sıra yapabilirsiniz.Saçlar bitince,
28 sık iğne, eksiltmeye başlıyoruz
23 sık iğne
Yüz bölümünü işliyoruz. Tablo 3-4 ve elyaf dolduruyoruz, eksiltmeye devam ettikçe iyice dolduruyoruz, bebeğin kafası kalıp gibi olmalı, sıkınca sert olmalı.
18 sık iğne
11 sık iğne boyuna geçiş, tablo 5 , kafanın içi iyice doldurulmalı.
11 sık iğne bu aşamadan sonrasını sıkı örmüyoruz, normal-orta hatta biraz gevşeğe yakın olmalı ilmeklerimiz.
22 sık iğne, bu sırada elbiseyi öreceğimiz ipe geçiş yapıyoruz. tablo 5-6
22 sık iğne omuz bölümü
6 sıra daha 22 sık iğne örüyoruz, yani toplam 8 sıra 22 sık iğne olacak. Burada bırakıp,
kolları örüyoruz. tablo 6-7

Kol için; (orta-gevşek arası örüyoruz, tam gevşek değil, gevşeğe yakın.) Krem rengi ile,
3 zincir
4 s. i.
8 s. i.
10 sıra daha 8 sık iğne örüp, elbise rengi ipe geçiyoruz.
8 sıkı iğne
8 sık iğne
Kolları dikiyoruz. tablo 7-8

Tekrar bebeğimize devam ediyoruz.

22 sık iğne
22 sık iğne ördükten sonra,

Burası anlatması en zor yer, etek ve bacağın birleşim yeri için burada ilmek ayrımı yapacağız Tablo 8-9
22 ilmek öreceğiz yine ancak tığ ile deliğe batarken, her zamanki gibi iki ipi birden değil, sadece ilmeğin içe yakın ipini alacağız, ilmeğin diğer taraftaki ipi daha sonra elbisenin eteğini öreceğimiz için bekleyecek.Tablo 8-9 u büyüterek incelebilirsiniz.

15 sık iğne, içe doğru kıvırıyoruz, eteğin alt iç kısmı kapanıyor. Elyafları gövdeye dolduruyoruz.
8 sık iğne
4 sık iğne
etek altı kapanıp, düğümleniyor.

Bacak: Kol ile aynı yaptım, ancak isterseniz, 1 ya da 2 sık iğne fazla örerek biraz daha kalın yapabilirsiniz.

3 zincir
4 sık iğne
8 sık iğne
8 sık iğne
8 sık iğne
Krem rengi ile, 17 sıra daha 8 sık iğne. Bazen kol ya da bacaklarda, her ikisini de aynı ilmek sayısı ile ördüğümüz halde, boyutları farklı olabiliyor, bu durumda göz kararı biraz daha örünüz.
Bacakları elyaf ile hafif doldurup dikiyoruz, tablo 10

Şİmdi, etek altını kapatırken ilmeğin iç kısmını aldığımız-kullandığımız yere geliyoruz.İlmeğin dış kısmına, ipimizi bebeğin arkasından düğüm yapıp, her deliğe 2 sık iğne olacak şekilde örüyoruz. Eteğin kiloş kısmına geçiş,
Benimki her nasıl olduysa 48 sık iğne olmuş :) sanırım bazı yerlerde fazla arttırmışım.
Sonraki sıralarda, arttırmadan her deliğe 1 sık iğne olacak şekilde

7-8 sıra örüp, bebeğin elbisesini tamamlıyoruz 

559
0
0